Influência da fluidez da solução endurecedora sobre a expansão de presa do gesso pedra melhorado
The effect of the thickness in a hardening solution on setting expasion of stone gypsum
Lima, E.D.; Sansiviero, A.; Vieira, D.T.; Rossetini, S.M.O.
Rev. odontol. UNESP, vol.12, nÚnico, p.133-136, 1983
Resumo
O efeito da fluidez de uma solução endurecedora na expansão de presa do gesso pedra melhorado, foi estudado em 2 marcas comerciais usando-se espatulação manual e mecânica e 4 diferentes líquidos de mistura: água de abastecimento, água mineral e duas soluções endurecedoras de fluidez diferente. Foram usados 80 corpos de prova nos 4 grupos, formando 16 subgrupos. A expansão média apresentou diferenças quanto ao tipo de espatulação e o líquido usado, mas não quanto à marca comercial. A expansão média obtida com os diferentes líquidos apresentou a seguinte ordem: solução endurecedora fluida (0,1375), água de abastecimento (0,1078), àgua mineral (0,0999) e solução endurecedora menos fluída (0,0782). É possível concluir que uma solução endurecedora menos fluida diminui a expansão de presa do gesso estudado.
Palavras-chave
Fluidez da solução endurecedora, expansilo de presa, gesso pedra melhorado
Abstract
The authors investigated the effect of thickness of a hardening solution on setting expansion of two commercial brands of an improved stone gypsum. Manual and mechanical techniques were used for mixing the gypsum with four different liquids, tap water, mineral water, and hardening solutions in two different grades of thickness were employed in the mixing. The study included 80 test picces distributed in 4 groups and 16 subgroups. The setting expansion was measured and analysis on variance was performed on the data obtained. Such data indicated no significant difference between the commercial brands, but differences were found when spatulation and on liquid used were considered. The medium values on expansion obtained with manual mixing (0.1162) was greater than in mcchanical mixing (0.0945). According to the liquids used in the mixing the results presented differences in the following decreasing order: thin hardening solution (0.1357), tap water (0.1078), mineral water (0.0999) and thicker hardening solution (0.0782). The resules supported the hypothesis that thicker hardening solutions may decrease the setting expansion.
Keywords
Hardening solution, setting expansion, stone gypsum
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