Revista de Odontologia da UNESP
http://revodontolunesp.com.br/article/doi/10.1590/1807-2577.08317
Revista de Odontologia da UNESP
Original Article

Effect of storage temperature on Streptococcus mutans viability

Influência da temperatura de armazenamento na viabilidade de Streptococcus mutans

Ana Lídia Soares COTA; Ronaldo Gomes ALVIM

Abstract

Abstract: Introduction: Proper storage conditions and maintenance of viable biological material plays an important role in microbiological research, allowing for the opportunity to conduct future studies.

Objective: To evaluate the viability of Streptococcus mutans strains that were previously grown and stored under different temperatures for approximately eight years.

Material and method: In this study, we evaluated 393 bacterial isolates that were stored in a freezer at -80°C (G1) and 200 isolates stored in a freezer at -20°C (G2). Aliquots of each sample were plated on blood agar and mitis-salivarius bacitracin sucrose agar-solidified medium. After incubating under microaerophilic conditions in an incubator at 37°C for 72 hours, the presence, morphology and purity of bacterial growth was observed. The data were analyzed by means of descriptive statistics.

Result: Microbial viability was observed in almost all samples (99.7%) in G1, whereas all isolates stored at -20°C were considered inviable.

Conclusion: The viability of S. mutans is influenced by the storage temperature of the samples, and the strains remain viable when stored under ideal temperature conditions (-80°C), even when stored for a long period of time.

Keywords

Streptococcus mutans , dental cavity, microbial viability

Resumo

Resumo: Introdução: O correto armazenamento e manutenção adequada de material biológico viável representam importante papel nas pesquisas microbiológicas em virtude da oportunidade de desenvolvimento de pesquisas futuras.

Objetivo: Avaliar a viabilidade de Streptococcus mutans (S. mutans ) previamente cultivados e armazenados sob diferentes temperaturas há aproximadamente oito anos.

Material e método: Foram avaliados 393 isolados bacterianos armazenados em freezer a -80°C (G1) e 200 em freezer a -20°C (G2). Alíquotas de cada amostra foram semeadas em meios de cultura ágar sangue e ágar Mitis Salivarius Bacitracina Sacarose. Após incubação sob condições de microaerofilia em estufa a 37°C, durante 72 horas, observou-se: presença, morfologia e pureza do crescimento bacteriano. Os dados obtidos foram analisados por meio de estatística descritiva.

Resultado: A viabilidade microbiana foi observada em praticamente todas as amostras (99,7%) em G1. Por outro lado, todas aquelas estocadas a -20°C foram consideradas inviáveis.

Conclusão: A viabilidade de S. mutans é influenciada pela temperatura de armazenamento das amostras, sendo que as cepas permanecem viáveis quando estocadas em condições ideais de temperatura (-80°C), mesmo quando armazenadas por longo período de tempo.
 

Palavras-chave

Streptococcus mutans , cárie dentária, viabilidade microbiana

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